„Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi, że włościanie zwykle natenczas znosili daniny, między którymi były także gęsi. Pobierający, mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami
(w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze”.
Oskar Kolberg (etnograf)
Zapraszamy 11 i 12 listopada na wyjątkową kolację świętomarcińską,
podczas której serwować będziemy najlepszą gęsinę.
Kolacja degustacyjna:
Carpaccio z półgęska z dipem z miodu pitnego i rokitnika, pudrem z razowego chleba,
oliwą świerkową i sałatką z kiszonych pomidorów
Paté z wątróbki gęsiej na kruchym ciastku, konfiturą z jarzębiny
i pianką z leśnych grzybów
Zupa z brukwi z szarpaną gęsiną, pieczoną gruszką
i chrustem z pora
Konfitowane udo z gęsi z fondantem buraczanym, glazurowaną pietruszką,
sosem śliwkowym i oliwą jałowcową
Ciastko biszkoptowe z białym makiem, orzechami z musem
z białej czekolady i lawendą
Cena: 220 zł od osoby
Oferta ważna w dniach 11 – 12.11.2022
w godz. 16:00 – 23:00
Ilość miejsc ograniczona!
Rezerwacja
tel.: 667 081 341
e-mail: robert.kolowiecki@radissonblu.com
❈